Zdroj energie nejen pro studenty a pracující
Sacharidy – zdá se vám některé ovoce trpké a kyselé? Takové pocity můžete mít u citronu, grepu, pomeranče nebo některých odrůd jablek, ale nikoli u datlí. Jsou velmi sladké, ovšem vzhledem k tomu, že obsahují hodně vlákniny, jejich konzumací se nezvyšuje glykemický index natolik, aby podporoval rozvoj diabetu. Podstatné však je, že dodají svými sacharidy (cukry) energii pro sport a pohyb, ať už provozujete cokoli. Sušené datle si můžete strčit v zipovém sáčku do kapsy na cestě do zaměstnání, můžete je mít u sebe při splouvání řeky v kánoi, při jízdě na kole, při horolezeckém tréninku atd.
Vitamíny – datle jsou velmi vydatným zdrojem vitamínů skupiny B a dále v nich naleznete i vitamín C a provitamín A. Béčka, jek se lidově přezdívá komplexu B vitamínů, jsou důležitá pro podporu nervové soustavy a eliminaci psychických problémů. Napomáhají studentům k soustředění nad učivem, zaměstnaným lidem při pracovním výkonu, jak manuálním, tak i psychickým a samozřejmě vyživují buňky a podporují jejich regeneraci. Dopřejte si datle čerstvé nebo sušené (ty u nás nejčastěji seženete), sušením se neztrácí mnoho živin, ale vyplatí se je již dále tepelně neupravovat a jíst je v syrovém stavu, třeba k dezertům, ke směsi oříšků, k pudinku nebo obilné kaši.
Tryptofan – víte, že jeden z největších problémů, který oslabuje imunitu, je (kromě málo slunce a vitamínu D) stres a nedostatek spánku? Stres je vlastně spouštěčem špatného spaní a tak bychom měli jít po příčině a stresových faktorů se postupně zbavovat. Zároveň nám mohou datle pomáhat se spaním, protože obsahují mnoho tryptofanu, který je důležitý pro tvorbu hormonu melatoninu a serotoninu. A když si datle dopřejete s oříšky kešu (ty je vhodné na pár hodin namočit do slané vody kvůli eliminaci kyseliny fytové), pak dodáte svému tělu velkou dávku tryptofanu.