Káva a její původ


Přemýšleli jste někdy, jak velkou cestu uskutečnil váš nápoj, který zrovna položil číšník na váš stůl? Rozhodně je zajímavé si o tom něco zjistit.

 nalévání kávy

Bolívie

Pro začátek je dobré zvolit tuto zemi, která přes svou malou produkci oproti ostatním zemím dosahuje vysokých příček oblíbenosti. V této části Jižní Ameriky se rostlinám daří opravdu dobře a samotný stát se jejich produkci snaží podporovat díky různým vzdělávacím programům. Odrůdy arabiky, jako je například  Criollo či Catuai se sklízejí v létě až do podzimu.

 

Ekvádor

V Andách se pěstuje plantážní odrůda kávy Robusta a Arabika. Zrna jsou vysoce kvalitní, nicméně již nejsou oblíbené o nic více než pěstování kakaa.

 

Guatemala

V této zemi se jedná o více než stoletý základ ekonomického rozvoje. Jedná se o jednu z nejlepších káv, která sebou nese i lehký nádech karamelu. V některých regionech se dokonce setkáte i s ovocným nádechem. Jelikož se zde může pěstovat káva na vulkanických půdách, získává tak ideální podmínky pro svůj růst.

 zrnková káva

Etiopie

Země proslulá výrobou kávy a místo, kde se zrodila odrůda arabiky. Odborníci ji označují za nejlepší kávu na světě, můžete se zde setkat například s odrůdou s vínově kořeněnou chutí, v jiných regionech například s jasmínovým nádechem či citrusovými tóny. S původem arabiky se pojí také mnoho legend, její historie sahá opravdu daleko.

 

Kolumbie

Čokoládová výrazná chuť je typická pro zrnka vypěstované v Kolumbii. Díky pěstování v rozdílných podmínkách se může rostlina sklízet během celého roku. Samotný nápoj je poté však jemný s nižším obsahem kofeinu.

 

Mexiko

Vnímání nekvalitních levných zrn pěstovaných v nízkém podnebí se v průběhu let změnilo. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách, některé odrůdy jsou typické svými oříškovými tóny. Známá je díky svým způsobem pěstování, neboli Fair Trade, které se snaží o zlepšení situace v rozvojových zemích. Single origine kafe značí jediný známý konkrétní původ i umístění farmy a farmáře.