Některé koření prospívá vašemu zdraví, některé působí všestranně, s jinými jdou v kuchyni provádět hotové divy, protože vám pomáhají dochutit oblíbené pokrmy. Pokud máte rádi kořeněná jídla a chcete být zdraví, neměli by vám některé druhy ve vaší kuchyni chybět.
· PEPŘ nejenže podporuje chuť k jídlu, ale také stimuluje zažívací ústrojí a odstraňuje nadýmání. Je výborným bojovníkem proti rýmě a nachlazení a dokonce pomáhá na bolest zubů a svalů.
· ČESNEK je skvělý antioxidant a slouží jako prevence proti rakovině. Snižuje také hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak.
· PÁLIVÁ PAPRIKA tlumí bolest při zánětech a zabraňuje vzniku rakoviny. Odvar z mléka a chilli papriček pomáhá při nachlazení i hubnutí. Dokonce podporuje produkci hormonu štěstí stejně jako čokoláda.
· KURKUMA posiluje imunitní systém, používá se k léčbě kožních
onemocnění, ale také při léčbě rakoviny.
· NOVÉ KOŘENÍ je výborné na bolesti svalů, zubů nebo k tišení revmatu. Čajem z nového koření se léčí plynatost a žaludeční nevolnost.
· ZÁZVOR zlepšuje trávení, slouží jako afrodiziakum, snižuje hladinu cholesterolu, působí proti ateroskleróze a srdečním poruchám. Pomáhá také při žaludeční nevolnosti. Léčí nachlazení, kašel, angínu i zánět průdušek.
· SKOŘICE je výborná při problémech s trávením a při průjmu. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při hubnutí.
· KMÍN je výborný při nadýmání, průjmech nebo jiných zažívacích problémech. Úspěšně bojuje s bakteriemi.
· HŘEBÍČEK tiší bolesti zubů a používá se při poruchách trávení.
· BOBKOVÝ LIST měl v řecké mytologii posvátné poslání, v kuchyni se využívá nejen pro jeho specifické aroma a nahořklou chuť, ale také proto, že podporuje trávení a chuť k jídlu.
· CIBULE ničí bakterie a působí jako antibiotikum. Je výborná proti kašli a preventivně ji lze používat proti stárnutí cév. Povzbuzuje také chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a čistí krev.